VERJUS
Verjus (čteme Verži), převzato z francouzského vert jus - zelená šťáva. Je tekutina získaná vylisováním nezralého ovoce, v našem případě se jedná o nezralé hrozny, révy vinné. Vyrobit lze však také třeba z nezralého rybízu, planých jablek aj.
Tato kyselá tekutina, slouží jako výborné ochucovadlo, a to již po několik staletí! Historie Verjus sahá až do doby Antiky, kdy jej k léčbě začal používat Hippokratés.
V minulosti, byl verjus v Evropě hojně využíván, ať už jako náhrada štiplavého octa, či citrónů.
A my bychom této tradiční, a především velmi zdraví prospěšné tekutině, rádi vrátili její slávu! Kromě spousty polyfenolů ve verjus nalezneme také vysoké množství vápníku a hořčíku.
Na verjus milujeme jeho všestranné využití! Přidejte jej do jídla, na okyselení pokrmu, či na něm postavte celý recept.
Další perfektní využití je tzv. VERJUS SPRITZ - 2 díly verjus + 1 díl sody* + led
Přidat můžete plátky limety/citronu/okurky, maliny, různé bylinky, ovocné pyré….
Výše je popsána základní receptura, fantazii se meze nekladou, proto si vyzkoušejte své vlastní kombinace, a třeba i s kapkou whiskey, nebo ginu.
*doporučujeme použít sodu s intenzivním perlením