Blog

Jaký byl rok 2024, a co plánujeme letos?
Tradiční rekapitulace loňského roku, a plány do toho letošního!

V uplynulém roce jsme nemohli chybět na VieVinum - vinařském veletrhu ve Vídni, konajícím se každé 2 roky. Tento svátek (především) rakouských vín je navíc umocněn nádhernými prostorami Hofburgu a bezprostřední blízkostí centra města. 
Co se týká kvality, nebylo to pro nás žádné překvapení - rakouské vinařství je dnes mezi absolutní světovou špičkou a najít vyloženě špatné víno v široké nabídce je téměř nemožné. Nejen v klasickém víně ale Rakousko spolu-udává trend - viz ovocné (včetně vína) nekvašené extrakty od Obsthof Retter z jižního Štýrska. Naše setkání vyústilo ve spolupráci a dnes mnoho jejich produktů najdete již u nás https://www.vinospol.cz/rakousko-obsthof-retter/
 
Využili jsme našeho partnerství s vinným barem Bokovka (www.bokovka.com), kde jsme uspořádali naší první velkou degustaci, a to pro odbornou i laickou veřejnost. Představeno bylo 7 vynikajících vinařství z Rakouska, za osobní účasti majitelů a vinařů.
Velmi pěkná účast nám potvrdila náš záměr navázat tento rok další degustací (rovněž v Bokovce), a to ve čtvrtek 19.6.2025. Svá vína tentokrát představí 12 našich partnerů z celého světa, a vstupenku můžete již teď nakoupit na https://www.vinospol.cz/degustace/ (počet vstupenek omezen na 120).
 
Také jsme po delší době také rozšířili sortiment domácích vín! Vede nás k tomu zejména znatelný posun v jejich kvalitě. Najdete je u nás pod https://www.vinospol.cz/znacka/cr-velke-pavlovice-kamil-prokes/, https://www.vinospol.cz/znacka/cr-velke-pavlovice-klobasa/ a https://www.vinospol.cz/znacka/fabig/.
 
Byli jsme opět hrdými partnery festivalu Dvořákova Praha (www.dvorakovapraha.cz), kdy jsme zajistili víno na zahajovací a závěrečný koncert.
 
A jaké máme plány na rok 2025?
Opět se můžete těšit na další mírné navýšení sortimentu vín z Moravy (včetně jednoho nového partnerství), spolu s jarem na premiové nové Rosé Maia z Provence a již uvedenou velkou degustaci v Bokovce.

Ale o tom všem až příště!
 
Na pevné zdraví v novém roce připíjí Michal Zazvonil a tým VÍNO & spol.

 

Aby nás po vínu nebolela hlava - ani o Vánocích!
Zná to moc dobře většina z nás. Večerní posezení u skleničky vína se umí zvrtnout v bujarou noc, na jejímž konci zůstává prázdných hned několik prázdných lahví od vína. A pokud jsme s výběrem wine listu neměli tak úplně šťastnou ruku, pak ta rána umí být velmi náročná a bolavá.
 
Pojďme si úvodem říct, co vlastně onen bolehlav může způsobovat.. Nadměrné množství zkonzumovaného alkoholu, zbytkového cukru ve víně, anebo siřičitanů? Odpověď nemusí být zcela jasná, protože svůj podíl na něj mohou mít všechny uvedené faktory. 
 
Pokud vaše tělo ztrádá na dostatek enzymů, které v těle rozkládají alkohol, pak můžete trpět alkoholovou intolerancí, kdy vám konzumace i menšího množství alkoholu způsobí ztravotní obtíže. I pro vás máme v našem sortimentu skvělou alternativu - vína dealkoholizovaná anebo úplně bez alkoholu! Vyzkoušejte třeba skvělý Riesling z rakouského Weingut Mayer , anebo špičkové BIO ovocné šťávy Cabernet Sauvignon nebo Sauvignon Blanc z Obshof Retter.
 
Vyšší množství zbytkového cukru ve víně s sebou zároveň nese vyšší množství přidané síry pro zastavení alkoholového kvašení. Proto i (polo)sladší vína pro vás mohou mít nepříjemné následky. Doporučujeme proto sáhnout spíše po vínech sušších: www.vinospol.cz/sucha/
 
Nejvhodnější variantou jsou pak vína vyrobená s minimálním množství síry, a bez dalších přídavných aditiv, kam patří i vína naturální. Tady doporučíme vína z rakouského Weingut Herrenhof Lamprecht, které pracuje se svými víny pouze v systému bio-naturálním. Jeho vína zrají spontánně v dřevěných sudech, a jsou sířena pouze v minimálním množství (10-40 mg/l celkového SO2, podle ročníku). Tip k Vánocům: Degustační sada 5 vín + 1 zdarma, navíc i s dopravou zdarma! 
 
Síra ve víně má svoji důležitou roli - působí jako antioxidant a konzervant, ale vzniká i zcela přirozeně jako vedlejší produkt alkoholové fermentace. A tak jako i v jiných případech, i zde je primárně důležité její použité množství. A tak jen pár dobrých rad na závěr - při nákupu vín sáhněte po těch sušších, a ideálně z kvalitní produkce, kterou už máte nachutnanou, a kvalita vás vždy příjemně překvapila. A nezopomeňte zvolit k vínu i dobré společníky, kterým je kromě milované osoby nebo party přátel, i čistá voda a sýr nebo jiné delikatesy k zakousnutí.
 
Na zdraví a pohodová rána přeje,
Michal Zazvonil
VÍNO & spol.
Podzim v Piemonte
Podzim v italském Piemontu tradičně patří (bílým) lanýžům a ani letos jsme nevynechali příležitost je ochutnat přímo  na místě, v kombinaci s místní skvělou gastronomií a vínem.
 
Naše cesta začala tradičně krátkým přeletem z Prahy do Milána (spojení 3x denně), kde jsme si, za relativně výhodných podmínek, zapůjčili vůz na 3 dny. Dobrá rada: dbejte na to, abyste měli vůz připraven na stejném terminálu, kde přistanete. Oba milánské jsou od sebe totiž relativně daleko a musíte se přemístit buď busem nebo vlakem.
Jako alternativu případně doporučujeme spojení do Bergama. Do Piemontu Vám to sice potrvá o hodinu déle (3 hodiny), ale zato máte možnost prohlídky nádherného historického centra, které je kousek od letiště.
 
Po dvou hodinách cesty po dálnici jsme minuli centrum oblasti - město Alba a dorazili do historického městečka La Morra. Do nedaleké usedlosti Barolo, po němž je známá apelace pojmenována, je to jen kousek. Najdete tam malé historické centrum, se skromným zámkem se stále otevřenou výstavou o výrobě místního vína.
 
Letošní lanýžová sezóna byla ovlivněna opravdu mimořádnými podzimními dešti (lanýž roste v průměru 3 měsíce!), které sice přinesly bohatou úrodu, ale také poněkud slabší aromatiku a chuť oproti minulým ročníkům.
I tak byla ale kombinace s místní gastronomií (zejména s hovězím tatarákem, těstovinami na másle nebo vejci) tradičně skvělá.
Navíc stále platí, že prudká inflace v gastronomii, jakou známe z Prahy či jiných velkoměst, se Piemontu stále úspěšně vyhýbá...
 
Kromě vín z tradičních apelací Barolo a Barbaresco (z odrůdy Nebbiolo) doporučujeme ochutnat místní Barberu či jednoduché, zejména k jídlu velmi příjemné červené Dolcetto.
Večer určitě nezapomeňte začít se skleničkou místního šumívého vína Alta Langa, které se pomalu ale jistě svou kvalitou blíží Champagne. Však je také tvořeno výhradně z odrůd Pinot Noir a Chardonnay!
 
Na cestě z letíště nebo při zpáteční cestě doporučujeme navštívit městečko Gavi. To Vám sice prodlouží cestu o hodinku, ale jedině tam si dáte proslulé bílé ze stejnojmenné odrůdy.
 
Tipy na ubytování:
https://www.uvelanghe.it/ - přímo v centru
Obě zařízení jsou pečlivě vedena rodinami a v Uve se navíc velmi dobře i najíte.
Ubytování Vám případně rádi zprostředkujeme!
 
Tipy na restaurace: 
https://www.laterrazzadirenza.it/ - nádherná terasa s výhledem do kraje, s celoročním posezením. Pouze studená kuchyně.
https://www.osteriaveglio.it/ - skvělá místní kuchyně s nejlepší nabídkou vína
https://www.lasborniaverduno.it/ - diskrétní nový podnik s menším počtem míst
 
Ve městě Alba pak:
https://caffeumberto.it/enoclub/ - rezervaci je potřeba udělat v hlavní podzimní sezóně i měsíce předem 
 
No a pokud Vám to do Piemontu nevyjde, zkuste zatím alespoň ochutnat jeho víno v nejlepší kvalitě. Najdete u nás na https://www.vinospol.cz/znacka/corino-giuliano/
 
Klidné podzimní dny a na zdraví přeje,
 

Michal Zazvonil
VINO & spol., s.r.o.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz