RAKOUSKO
Rakousko má velmi dlouhou historii vinařství a produkuje především suchá bílá a dezertní vína, ale i červená získávají v poslední době velmi dobrou pověst.
Nejrozšířenější a "královskou" bílou odrůdou je Veltlínské zelené, místně Grüner Veltliner, která je dominantní ve všech severních vinařských oblastech.
Zejména v údolí Dunaje ve Wachau jsou vína z této odrůdy spolu s Ryzlinkem velmi ceněna a dosahují úrovně nejlepších světových bílých vín. Sousední oblasti Kremstal a Kamptal jsou rovněž na velmi vysoké úrovni.
Kromě Veltlínu se více pěstují Ryzlink rýnský (Riesling) a Rulandské bílé (Weissburgunder). Z červených odrůd pak Zweigelt, Sankt Laurent (Svatovavřinecké) a Frankovka (Blaufränkisch), která zejména v oblasti Burgenlandu dosahuje skvělých výsledků a hodnocení.
"Světový" Sauvignon Blanc pak najdeme na vinicích Jižního Štýrska.