GRUZIE
Gruzie má největší vinohradnickou tradici ze všech zemí bývalého Sovětského svazu a jednu z nejstarších historií pěstování vín na světě vůbec. Vinice jsou položeny na svazích velkého množství říčních údolí a pěstuje se nich velké množství různých odrůd.
Kromě mezinárodních odrůd se daří zachovávat původní místní odrůdy jako Saperavi, Cinanadali, Rkatsiteli, Gurdžuani, Tsolikouri, Matrasa, Mcvane, Činuri, Murchranuli a Tasicka.
S příchodem zahraničních investic a know-how postupně získávají tato vína na kvalitě.
Specialitou místního vinařství je prastará (6. tisíciletí před n.l.) zrání a uložení vína v hliněných amforách Kvevri (Qvevri). Vyrábějí se z místní hlíny, která má díky vysokému obsahu stříbra antibakteriální účinky, povrch se po vypálení ošetří včelím voskem. Jejich rozměry sahají od několika desítek až po patnáct tisíc litrů.