CHILE
Chile se v produkci kvalitních vín považuje spolu s Argentinou za nejvyhledávanější oblast Jižní Ameriky, a to především díky produkci kvalitních vín z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Chardonnay a Sauvignon Blanc.
Chile má dlouhou vinařskou historii, která se datuje do 16. století, kdy španělští dobyvatelé v období kolonizace přivezli do oblasti vinnou révu. O pozdější rozšíření chilských vinic se zasloužili v 19. století přistěhovalci z Evropy.
Díky velmi příznivým klimatickým podmínkám mají chilská vína výraznější ovocný charakter než vína francouzská, jsou také měkčí. Podnebí Chile je ovlivněno na jedné straně Tichým oceánem a na druhé straně pohořím And. S horkým a suchým klimatem na severu kontrastuje chladnější a na srážky bohatší klima na jihu.
Chilský Cabernet Sauvignon charakterizuje jemná kyselinka, příchuť máty, černého rybízu, oliv či kouře a je považován za jeden z nejlepších Cabernetů na světě vůbec.