BULHARSKO
První zmínky o víně v Bulharsku pocházejí z pozdní doby kamenné, kdy obyvatelé východní části balkánského poloostrova začali pěstovat divokou révu a tím vytvořili první místní odrůdy. Tím pádem je pravá historie vinařství v Bulharsku stará více než 3000 let.
První vinice založil v době antické pravděpodobně král Eumolpem, který byl původem Thrák. Thrákové byli jedním z nejstarších evropských národů. V době turecké nadvlády (1396-1878) bylo pěstování vinné révy v Bulharsku omezeno vlivem islámu a v době komunistické éry bylo vinařství kolektivizováno. Vinařství se v této době orientovalo na menší počet domácích i mezinárodních odrůd.
V dnešní době je bulharské vinařství na vzestupu, tím pádem mohou místní vína konkurovat vínům z Francie, Itálie, ale také i ze Španělska a Řecka.
Dosahuje velmi dobrých výsledků při zavádění špičkových technologií a při modernizaci vinařství, také pomocí zahraničních vlastníků a jejich know-how.
Bulharsko je rozděleno do 5 hlavních vinařských oblastí: Podunajská nížina (severní vinařská oblast), Pobřeží Černého moře (východní vinařská oblast), Údolí růží (subbalkánská vinařská oblast), Thrácká nížina (jižní vinařská oblast) a Údolí řeky Strumy (jihozápadní vinařská oblast).