Verjus

 

 

Verjus (čteme Verži), převzato z francouzského vert jus - zelená šťáva. Je tekutina získaná vylisováním nezralého ovoce, v našem případě se jedná o nezralé hrozny, révy vinné. Vyrobit lze však také třeba z nezralého rybízu, planých jablek aj. 

Tato kyselá tekutina, slouží jako výborné ochucovadlo, a to již po několik staletí! Historie Verjus sahá až do doby Antiky, kdy jej k léčbě začal používat Hippokratés. 

V minulosti, byl verjus v Evropě hojně využíván, ať už jako náhrada štiplavého octa, či citrónů. 

A my bychom této tradiční, a především velmi zdraví prospěšné tekutině, rádi vrátili její slávu! Kromě spousty polyfenolů, ve verjus nalezneme také vysoké množství vápníku, a hořčíku. 
Jelikož není Verjus fermentovaným produktem, neobsahuje histaminy! 

Na verjus milujeme jeho všestranné využití! Přidejte jej do jídla, na okyselení pokrmu, či na něm postavte celý recept.

Další perfektní využití je tzv. VERJUS SPRITZ - 2 díly verjus + 1 díl sody* + led
Přidat můžete plátky limety/citronu/okurky, či pobudové ovoce jako maliny, borůvky, různé bylinky, a koření, ovocné pyré…. díky vele-nízkému obsahu cukru, máte na výběr opravdu široké spektrum surovin! :) 
Výše je popsána základní receptura, fantazii se meze nekladou, proto si vyzkoušejte své vlastní kombinace, a třeba i s kapkou whiskey, nebo ginu.

*doporučujeme použít sodu s intenzivním perlením

 

kamptal verjus gruner veltliner
190 Kč
Kód: 9376
kamptal verjus zweigeltrebe
190 Kč
Kód: 3377
verjus spritz
Kamptal Verjus Spritz
Skladem (>24 ks)
250 Kč
Kód: 4322
verjus gv 1 litr
350 Kč
Kód: 9311
verjus zweigelt 1 litr
350 Kč
Kód: 9333
5 položek celkem