Říjen je nepochybně spojený s národním svátkem, ale věděli jste, že čtvrtý pátek v měsíci říjen slaví svůj slavnostní den i ušlechtilé šumivé Champagne?
Ale pojďme nejdříve trochu do historie: Často se má za to, že na techniku výroby šumivých vín klasickou metodou (tedy s tvorbou bublinek přímo v láhvi) se přišlo v Champagne, ale není tomu tak! Vynález je připisován mnichům v západofrancouzské oblasti Limoux, kteří v polovině 17. století zřejmě zde vyrobili první takový nápoj. Jeho tajemství si pak Dom Perignon přenesl do Champagne a dále už to známe
Do této kategorie vín ale počítejme i poctivý řemeslný sekt vyrobený klasickou = Champagne metodou, který je vášní každého dobrého vinaře na světě a pravým Champagne se někdy i vyrovná.
Oproti výrobě šumivých vín metodou Charmat (bublinky se tvoří ve velkém nerezovém tanku, což je rychlejší a tím i levnější) je výroba Champagne i ekologičtější, neboť není potřeba tolik energie.
Výroba klasického sektu vyžaduje mnoho úsilí a času (i několik let), takže si vlastní svátek určitě zaslouží, stejně tak i vyšší cenu.
A tak si popřejme na zdraví, ideálně se sklenkou klasického sektu, ať už je ze Champagne nebo odjinud!
Michal Zazvonil,
VÍNO & spol.