Gastro tip naší Sandry: Steaky z celeru & Obsthof Retter

Další skvělý recept od naší Sandry, která se inspirovala v knize Ottolenghi FLAVOUR od Yottama Ottolenghi, který je považován za jednoho z nejvlivnějších šéfkuchařů poslední doby. Má krásné malé bistra v Londýně, je často zmiňovaný jako hnací síla za trendem vegetariánské, mediteránské kuchyně.

,,Tento recept je úžasná kombinace, kterou u nás miluje celá rodina, a dokonce i Michal - milovnik masa říká, že mu to chutná!  Omáčka Café de Paris má sice více ingrediencí, ale nenechejte se odradit, je velmi jednoduchá k přípravě. Recept doplnil nealkoholický Sauvignon blanc z ovocnářství Obsthof Retter. Krásná typická celerová chuť s jemnou pikantností perfektně korespondovala s dobře nachlazeným jemně nasládlým bilým Sauvignonem." 

Ingredience

Na celé pečené celerové kořeny:
2 velké celerové bulvy, oloupané  (900g)
120ml olivového oleje
mořská sůl a černý pepř

Na omáčku Café de Paris:
110g nesoleného másla, nakrájeného na kostky o velikosti 2 cm1
malá banánová šalotka, jemně nakrájená (25g)
1 stroužek česneku, utřený
3 ančovičky v olivovém oleji, scezené a jemně nasekané (volitelné, ale upravte dochucení, pokud je nepoužíváte)
½ lžičky střední kari koření
¼ lžičky kajenského pepře
1 lžíce hořčičného prášku
1 lžíce kaparů
2 lžíce pažitky, jemně nakrájené
2 lžíce estragonových listů, jemně nakrájených, používám sušenou verzi
1 lžíce petrželky, jemně nakrájené
2 lžičky tymiánových listů
110ml smetany na šlehání nebo jednoporcové smetany
2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Pečené celerové bulvy:

  1. Předehřejte troubu na 170°C s ventilátorem.
  2. Celerovou bulvu propíchněte vidlicí po celé ploše zhruba 40krát a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Smíchejte olej a 3 lžičky vločkované soli, poté celerovou bulvu hojně vetřete směsí oleje. Pečte minimálně 2¼ hodiny, nebo až 2¾ hodiny, v závislosti na velikosti vaší celerové bulvy, potírejte každých 20 minut, dokud není celer hluboce zhnědlý, měkký po celé délce a nevydává karamel z celeru.
  3. Nechte odpočívat 15 minut, poté nakrájejte na plátky silné 2½ cm, přičemž každou stranu potřete olejem a karamelem, který zůstal na plechu (pokud není dost oleje na potření, možná budete muset přidat ještě trochu oleje).

 

Omáčka Café de Paris:

  1. Dejte prvních sedm ingrediencí na omáčku a ¼ lžičky vločkového soli do malého hrnce na středním ohni. Vařte asi 6 minut, otáčejte pánví, dokud šalotky nezměknou a máslo se nerozpustí a nezíská zlatou, karamelizovanou barvu. Přidejte kapary, bylinky a velmi štědré množství pepře a pokračujte v vaření ještě 1 minutu, poté odstavte z ohně.
  2. Zapněte gril, rozložte steaky na gril a grilujte do zhnědnutí.
  3. Vraťte omáčku na střední teplotu a jemně vařte po dobu jedné minuty, poté přidejte smetanu a citronovou šťávu. Míchejte ještě 2 minuty nebo dokud nebude teplá, ale nemíchejte to příliš
  4. Nalijte omáčku na velký talíř s okrajem a na vrch uspořádejte celerové steaky (nebo servírujte jednotlivě s trochou omáčky nalité na vrch a zbytkem servírovaným vedle). Posypte steaky trochou vločkované soli a černého pepře a podávejte, třeba s hranolkami nebo bramborovou kaší

 

Dobrou chuť a na zdraví!

Vaše Sandra Zazvonilová

VÍNO & spol. 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.