Jako každý rok na podzim jsme vyrazili za našimi dodavateli do italského Piemontu, zkontrolovat nejen kvalitu nových ročníků vín, ale i zjistit, co nového se děje na místní gastro-scéně. Po přistání v Miláně jsme tentokrát zamířili do lázeňského městečka Acqui Terme (https://turismo.comuneacqui. it/) na jihovýchodě Piemontu, které je nejen krásné a pyšní se svými horkými sirnými prameny, ale je i vstupní branou oblasti Monferrato, známou červenými víny z odrůdy Barbera. Doporučujeme se zastavit v restauraci La Fonte (https://www. lafonteristorantevineria.com/) a zkusit jejich skvělý koncept polovičních porcí!
Po cestě mezi vinicemi jsme se zastavili ve vinařství MARCALBERTO rodiny Cane, které se specializuje na výrobu sektů z odrůd Pinot Noir a Chardonnay pod apelací Alta Langa DOCG. Je jedním z nejlepších výrobců těchto vín a právem si zaslouží srovnání s velkými jmény v Champagne a je novinkou v našem sortimentu (https://www.vinospol.cz/ znacka/italie-piemont- marcalberto/)
Poté, co jsme dorazili do cíle naší cesty - historického městečka La Morra https://www.italia.it/en/ piedmont/la-morra a našeho oblíbeného rodinného hotelu Corte Gondina https://www.cortegondina.it/, jsme po krátkém odpočinku navštívili další z jedné z našich oblíbených místních restaurací Osteria Veglio (https://www.osteriaveglio.it/ ). Ta se stala tak oblíbenou mezi návštěvníky, že je potřeba rezervovat týdny dopředu. Čeká Vás ale přehlídka místních klasických jídel výborné kvality, v kombinaci s opravdu skvělým vinným lístkem - vše velmi dobře naceněno.
Druhý den jsme vyrazili na oběd do našeho dalšího pravidelného cíle - jen kousek vzdáleného městečka Cherasco a restaurace La Torre https://www. osterialatorrecherasco.it/. Zde jsme si potvrdili nejen její stálou vysokou úroveň, ale i kvalitu letošních bílých lanýžů, které jsou velice chutné a aromatické. Tip: dezert Zabaglione ze sicilské Marsaly.
Degustace v podvečer dne u našeho dlouholetého partnera CORINO (https://www.vinospol.cz/ znacka/corino-giuliano/) v jejich nových prostorách nenechala nikoho na pochybách o kvalitě jejich vín. Navíc, do rodinného obchodu více a více zasahuje i mladá generace dětí Andrea a Veronica, což se pozitivně projevuje zejména v marketingu.
Třetí den jsme navštívili další historické město Bra (https://turismoinbra.it/), kde vzniklo hnuti Slow Food (https://www.slowfood.it/) a stále je jeho centrem! Oběd v jeho místní restauraci jsme nestihli, ale máme ho v plánu při příští návštěvě.
Večer nás čekala naše první návštěva v Argaj (http://argajristorante.it/) v nedalekém městečku Castiglione Falletto (https://www.comune. castiglionefalletto.cn.it/). Tato malá, nenápadná restaurace se stala vrcholem našeho výletu, a to nejen kvalitou a moderním pojetím jídel, ale i skvělou atmosférou a obsluhou.
Pokud vám to práce dovolí, neváhejte s návštěvou Piemontu ještě do Vánoc, neboť bílé lanýže stále rostou a tento rok jsou opravdu vynikající. Rádi vám s plánováním Vašeho výletu pomůžeme! Kontaktujte Sandru na sandra@vinospol.cz
