Blog, Strana 3

Wine trip: Od Vídně až po Friuli
Opět po roce jsme vyrazili se skupinou sommelierů a majitelů restaurací (často v jedné osobě) ochutnat nové ročníky vína některých z našich partnerů. Tentokrát jsme se rozhodli zajet až do italské Friuli, takže se nám výlet prodloužil na 3 dny s tím, že absolvovali celkem 6 degustací.
 
Začali jsme obědem ve Vídni u Mayer am Pfarrplatz (www.pfarrplatz.at), kde vlastní tento přední výrobce hned dvě restaurace (Heuriger) v nádherné staré čtvrti hned u vinic. Po skvělém gastronomickém zážitku jsme vyrazili na vrch Nussberg, z jehož vinic je na Vídeň opravdu krásný pohled a až zde člověk vidí, že se jich na katastru města nachází cca 600 ha, čímž se (vedle německého Würburgu) řadí mezi největší "vinařská" města světa. https://www.vinospol.cz/znacka/mayer-am-pfarrplatz/
 
Po hodinovém přejezdu směrem na východ nás uvítal Josef "Pepi" Umathum - vinařská legenda okolí Neziderského jezera v severním Burgenlandu. Jeho vína lehčího a velmi elegantního stylu jsou vyráběna podle přísných kriterií bio a Demeter, což ale na etiketách není uvedeno. I přes menší obsah alkoholu pěkně zrají na láhvi mnoho let a ani při častějším pití neomrzí. https://www.vinospol.cz/znacka/umathum/
 
Další naší zastávkou, ale již druhý den dopoledne, byla návštěva vinařství Prieler na druhé straně jezera. Georg Prieler, zástupce druhé rodinné generace, zde v mírné kopcovité krajině Leithaberg produkuje jedny z nejlepších Pinotů Blanc a Blaufränkisch (Frankovka) na světě! Jeho odrůdová vína potvrdila svou vysokou kvalitu ve všech kvalitativních úrovních i různých dobách zralosti. https://www.vinospol.cz/znacka/prieler/
 
Po asi dvouhodinové jízdě na jih jsme opustili spolkovou zemi Burgenland a vjeli do rozmanitého regionu Štýrsko. Ve východní části zvané Vulkanland jsme navštívili vinaře Gottfrieda Lamprechta v usedlosti Herrenhof. Jeho vinice jsou pouze 19 let staré, na místě původního ovocného sadu. Specialitou Gottfrieda jsou staré, téměř zaniklé původní odrůdy a pouze minimální množství přidaného oxidu síry. https://www.vinospol.cz/znacka/herrenhoff-lamprecht/
 
Relativní blízkost Itálie se nabízela, a tak jsme obětovali další 3 hodiny cesty po dálnici k návštěvě malé, ale nádherné vinařské oblasti Collio (součást Friuli Venezia Giulia) a rodinného vinařství Livon. Apelace Collio se zde od nepaměti dělí mezi Itálii a Slovinsko a nabízí úchvatný pohled na Alpy, ale zároveň již přímořské klima. Oběd a degustace vín z místních i mezinárodních odrůd přímo ve vinici byla nezapomenutelným zážitkem! https://www.vinospol.cz/znacka/livon/
 
Posledním zastavením na cestě zpět bylo ikonické rodinné vinařství jižního Štýrska - Erwin Sabathi. Přímo na místě jsme se tedy mohli přesvědčit, že zejména Sauvignony a Chardonnay této značky snesou srovnání s naprostou světovou špičkou a svá maximální hodnocení si zcela jistě zaslouží. Samotný sklep není možno fotit a tak musíte pro jeho shlédnutí dorazit osobně. Stojí to za to! https://www.vinospol.cz/znacka/rakousko-styrsko-erwin-sabathi/
 
Vína všech vinařů, které jsme navštívili, jsou produkována s úctou k půdě a životnímu prostředí. Obejdou se tak bez jakékoli chemie, je to na nich opravdu znát a rozhodně máte chuť dát si další skleničku. 
Jarní tipy nejen k chřestu!

Jaro – to jsou první hřejivé paprsky, které nás vytáhnou se skleničkou vína na venkovní zahrádky, taky sezóna chřestu, který je v kuchyni skvělým společníkem, i kvetoucí období, kdy se otevírají láhve růžových vín! Inspirujte se našimi tipy na skvělá vína na sváteční dny, i ke snoubení s jarními surovinami!

Rosé Rosa 2024, Weingut UMATHUM
– Jasně červená barva, ve vůni maliny, jahody a tóny třešní, chuť živá a plná na patře, doprovázená jemnou kyselinkou. Vyrobeno metodou “saignée”, kde je šťáva z hroznů získána pouhým samotokem před lisováním!
www.vinospol.cz/rose-rosa-umathum/

Rosé Miraflors 2024, LAFAGE – Světle-růžová barva, osvěžující, jemně kořeněné aroma. V chuti je víno lehké, a svěží. Ovocné tóny bílé broskve a jahod jsou podpořeny křupavou mineralitou v závěru.
www.vinospol.cz/rose-miraflors/

Rosé Provence 2024, MAÏA – Elegantní, typické provensálské růžové víno s plným buketem zralých broskví, třešní a červeného rybízu. Na patře tóny divokých letních bobulí, liči a citrusové kůry s hladkým, suchým závěrem. Jedno z nejlepších Rosé na světě!
www.vinospol.cz/rose-maia-2024/

Sekt Prickelndes Fräulein “šumivá slečna” Rosé, Weingut MAYER AM PFARRPLATZ – Živé růžové šumivé víno s květinovými tóny. Na patře krémové, s nasládlými tóny bobulí, a jemným, dobře integrovaným perlením.
www.vinospol.cz/sekt-prickelndes-fraulein-rose-mayer-am-pfarrplatz/

Grüner Veltliner HG 2024, Weingut BUCHEGGER – Jemné, svěží a dobře pitelné víno. Harmonické, minerální a ovocné aroma připomínající květiny a pepř. Středně plná ovocná chuť s tóny jablka a příjemnou kyselinkou.
www.vinospol.cz/gruner-veltliner-hg-buchegger/

Sauvignon Blanc 2024, Weingut ERWIN SABATHI Vůně žluté a červené papriky, následovaná tóny čerstvých lučních jahod, jemná šťavnatost a hmatatelná mineralita, ve finále vyvážené koření a skvělá harmonie.
www.vinospol.cz/sauvignon-blanc-erwin-sabathi/

Chardonnay 2023, Vinařství CÍCHA – Aroma velmi zralého banánu, doprovázené tóny medu a lískových oříšků. Poslední příležitost – v prodeji už jen pár lahví!
www.vinospol.cz/chardonnay-pozdni-sber-cicha/   

 

Na zdraví a hezké jarní dny vám připíjí
Michal a Sandra z VÍNO & spol.!

ProWein 2025 očima Michala Zazvonila
Prowein, každoročně konaný v německém Düsseldorfu, je největším veletrhem mezinárodního vína a letos se konal od 16. do 18. března.
Kromě setkání s našimi partnery z celého světa nás zajímalo, jak se současná situace na trhu vína v tak velkém fóru projeví a zejména jaké jsou trendy.
Po celosvětovém výrazném poklesu prodeje vína v loňském roce asi nepřekvapí, že účastníků bylo, minimálně opticky, méně než v minulých letech, a to jak na straně vystavovatelů, tak na straně návštěvníků.
Je vidět, že trh v tomto směru ochladl, což má ale i pozitivní efekt pro návštěvníky, kteří již nemusí stát fronty u nejvíce populárních stánků. Jako by se na akci pohybovalo výrazně větší množství profesionálů s opravdovým zájmem o obchod, což je jedině dobře.
 
Jedna sekce veletrhu však oplývala velkým zájmem, a to "zero" - tedy nealkoholická vína. 
Po pečlivé degustaci musíme konstatovat, že technologie odbourání alkoholu (většinou do výše 0,5%, podobně jako u nealko-piva) výrazně pokročila a zejména u některých bílých odrůd bylo dosaženo už opravdu kvalitního výsledku (viz naše vína Mayer am Pfarrplatz a Bürgerspital v sekci https://www.vinospol.cz/nealko-vino/).
 
Vzhledem k tomu, že se očekává cca 20%-ní každoroční nárůst spotřeby těchto vín v následujících letech, je třeba je velmi podrobně sledovat.
I my chystáme ještě na jaře další nealko-novinky, na které se již můžete těšit!


 
 
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.