Blog, Strana 4

Výpis článků

Letní vína k bazénu i grilu!
Léto!  To je sklenička vychlazeného rosé u bazénu, lehký oběd se svěžím Ryzlinkem, a večerní grilování steaků s přáteli a láhví hutného, ale lehčího červeného! Inspirujte se našimi tipy na vína pro každou letní příležitost! 


Millesimato Spumante Brut Porta Monticano 2023 - Elegantní aroma zralých hroznů, broskví a hrušek. Harmonická suchá chuť s delším ovocným závěrem. www.vinospol.cz/millesimato-spumante-brut-porta-monticano/ 

Riesling Steilhang bio 2023 - Svěží, a jemné víno s aroma citrusů a čerstvého ovoce. Harmonická ovocná chuť s jemnou kyselinkou v dochuti. www.vinospol.cz/riesling-steilhang-bastgen/

Lafabuleuse Miraflors 2024 -  Aroma jemného ovoce s bílou dužinou doplňují tóny exotického ovoce. Chuť je polosuchá, živá, bohatá a ovocná. www.vinospol.cz/lafabuleuse-miraflors-lafage/ 

Rosé Provence 2024, MAÏA – Elegantní, typické provensálské růžové víno s plným buketem zralých broskví, třešní a červeného rybízu. Na patře tóny divokých letních bobulí, liči a citrusové kůry s hladkým, suchým závěrem. Jedno z nejlepších Rosé na světě!
www.vinospol.cz/rose-maia-2024/
 
Joh. Secco Frizzante nealkoholické víno -  Dealkoholizováno pomocí procesu vakuové extrakce: Alkohol se z vína jemně odstraní při teplotách pod 30 stupňů. Při obnově jsou zachycena přirozená aromata a chuť a jsou tak zachována. Ve vůni jemné ovoce. Pikantní na patře. Bezstarostné potěšení z pití vína! www.vinospol.cz/joh-secco-nealko-burgerspital/ 
 
Pinotage Western Cape 2022 - Pinotage je autentická jihoafrická odrůda révy vinné, která vznikla křížením odrůd Pinot Noir a Cinsault. Výsledkem této kombinace je intenzivní, temná ovocná chuť s vyšším obsahem tříslovin a antokyanů (barviv). V tomto ročníku pouze 12,5% alkoholu! www.vinospol.cz/pinotage-sarah-creek/ 
Tip: Doporučujeme v kombinaci s hovězím nebo vepřovým masem z grilu! 
 
 
Užívejte krásné letní dny, a na zdraví se skleničkou dobrého vína! 

Michal a Sandra z VÍNO & spol.
 
 
Správné skladování vína je klíčem k úspěchu!
Skladování vína v optimálních podmínkách je jednou ze základních pilířů úspěšného obchodu, čímž jsme se vždy řídili, a to i za cenu větší dojezdové vzdálenosti. Najít takový prostor však není snadné a vhodná příležitost se objeví tak jednou za 10 let…
I na nás se ale usmálo štěstí, a to když se ve staré, již nevyužívané cihelně v Praze 6 uvolnil prostor, kde se původně cihly vypalovaly. Více než metrové zdi zaručují teplotu okolo 10 stupňů Celsia po celý rok a korky při téměř 90% vlhkosti nemají šanci vyschnout.
Z nového skladu máme opravdovou radost, a to pokaždé když do něj ukládáme nebo připravujeme víno pro vás. 
Na zdraví přeje tým VÍNO & spol.!
Wine trip: Od Vídně až po Friuli
Opět po roce jsme vyrazili se skupinou sommelierů a majitelů restaurací (často v jedné osobě) ochutnat nové ročníky vína některých z našich partnerů. Tentokrát jsme se rozhodli zajet až do italské Friuli, takže se nám výlet prodloužil na 3 dny s tím, že absolvovali celkem 6 degustací.
 
Začali jsme obědem ve Vídni u Mayer am Pfarrplatz (www.pfarrplatz.at), kde vlastní tento přední výrobce hned dvě restaurace (Heuriger) v nádherné staré čtvrti hned u vinic. Po skvělém gastronomickém zážitku jsme vyrazili na vrch Nussberg, z jehož vinic je na Vídeň opravdu krásný pohled a až zde člověk vidí, že se jich na katastru města nachází cca 600 ha, čímž se (vedle německého Würburgu) řadí mezi největší "vinařská" města světa. https://www.vinospol.cz/znacka/mayer-am-pfarrplatz/
 
Po hodinovém přejezdu směrem na východ nás uvítal Josef "Pepi" Umathum - vinařská legenda okolí Neziderského jezera v severním Burgenlandu. Jeho vína lehčího a velmi elegantního stylu jsou vyráběna podle přísných kriterií bio a Demeter, což ale na etiketách není uvedeno. I přes menší obsah alkoholu pěkně zrají na láhvi mnoho let a ani při častějším pití neomrzí. https://www.vinospol.cz/znacka/umathum/
 
Další naší zastávkou, ale již druhý den dopoledne, byla návštěva vinařství Prieler na druhé straně jezera. Georg Prieler, zástupce druhé rodinné generace, zde v mírné kopcovité krajině Leithaberg produkuje jedny z nejlepších Pinotů Blanc a Blaufränkisch (Frankovka) na světě! Jeho odrůdová vína potvrdila svou vysokou kvalitu ve všech kvalitativních úrovních i různých dobách zralosti. https://www.vinospol.cz/znacka/prieler/
 
Po asi dvouhodinové jízdě na jih jsme opustili spolkovou zemi Burgenland a vjeli do rozmanitého regionu Štýrsko. Ve východní části zvané Vulkanland jsme navštívili vinaře Gottfrieda Lamprechta v usedlosti Herrenhof. Jeho vinice jsou pouze 19 let staré, na místě původního ovocného sadu. Specialitou Gottfrieda jsou staré, téměř zaniklé původní odrůdy a pouze minimální množství přidaného oxidu síry. https://www.vinospol.cz/znacka/herrenhoff-lamprecht/
 
Relativní blízkost Itálie se nabízela, a tak jsme obětovali další 3 hodiny cesty po dálnici k návštěvě malé, ale nádherné vinařské oblasti Collio (součást Friuli Venezia Giulia) a rodinného vinařství Livon. Apelace Collio se zde od nepaměti dělí mezi Itálii a Slovinsko a nabízí úchvatný pohled na Alpy, ale zároveň již přímořské klima. Oběd a degustace vín z místních i mezinárodních odrůd přímo ve vinici byla nezapomenutelným zážitkem! https://www.vinospol.cz/znacka/livon/
 
Posledním zastavením na cestě zpět bylo ikonické rodinné vinařství jižního Štýrska - Erwin Sabathi. Přímo na místě jsme se tedy mohli přesvědčit, že zejména Sauvignony a Chardonnay této značky snesou srovnání s naprostou světovou špičkou a svá maximální hodnocení si zcela jistě zaslouží. Samotný sklep není možno fotit a tak musíte pro jeho shlédnutí dorazit osobně. Stojí to za to! https://www.vinospol.cz/znacka/rakousko-styrsko-erwin-sabathi/
 
Vína všech vinařů, které jsme navštívili, jsou produkována s úctou k půdě a životnímu prostředí. Obejdou se tak bez jakékoli chemie, je to na nich opravdu znát a rozhodně máte chuť dát si další skleničku. 

Ovládací prvky výpisu

25 položek celkem
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.