Tuhle otázku si klade mnoho z nás a o to více, když na nás v mediích občas vyskočí
studie, upozorňující na negativní vliv alkoholu na lidský organismus. A jak už to u
“černé kroniky” bývá, špatné zprávy jsou více čtené než ty pozitivní...
Lékařské studie ukazují, že lidské tělo rozkládá alkohol na látku jménem
acetaldehyd, která je zdraví škodlivá a podílí se na vzniku příznaků kocoviny (bolesti
hlavy a nevolnosti). Náš imunitní systém se s odbouráním této látky musí zabývat a
tím nemá momentálně čas na opravu buněk například rakovinotvorných. Pravidelné
pití alkoholu tedy nutí lidské tělo k činnosti, kterou by nemuselo provádět často. Zde
je ale třeba říci, že acetaldehyd je obsažen v ovoci, zelenině a třeba také kávě, byť v
malých množstvích.
0bčasná konzumace rozumného množství alkoholu má ale dle jiných studií pozitivní
vliv na kardiovaskulární systém člověka a na jeho psychiku. Zejména v gastronomii
je jeho role téměř nezastupitelná a vypít si sklenku s partnerem nebo přáteli je přece
tak příjemné!
Řízení vozu, létání letadlem, lyžování, ale i samotné opuštění domova je přece také
nebezpečné, ale stejně to děláme. Nebo máme veškeré “nebezpečné” chování
eliminovat a dělat jen to co nás neohrožuje? Rozhodnutí je proto na každém z nás a
je potřeba zvážit pro a proti, jak už to v životě bývá. A jen zdravý člověk má chuť dát
si skleničku vína, nebo? :)
Jinak zde moc pěkný web, který doporučuji shlédnout: https://indefenseofwine.com/
Na zdraví, Váš Michal Zazvonil
