Blog

Výpis článků

Podzimní recept od Sandry: Penne al porcini a jablečný Cider

S příchodem podzimu se kuchyně plní vůní lesních hub, teplých koření a sezónních surovin, které zahřejí nejen tělo, ale i duši. Jedním z takových pokrmů, který dokonale vystihuje tuto atmosféru, jsou houbové těstoviny se skleničkou jablečného Cideru . Jednoduchý, ale chuťově bohatý recept, ve kterém se snoubí zemitost lesních hub s jemně nakyslým nádechem kvašených jablek. Zkrátka typická podzimní kombinace!

Recept na těstoviny:
olivový olej
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky 
Mix hřibovitých hub
1 pálivá paprička  
Těstoviny 
Sůl pepř 

V osolené vodě uvařím těstoviny al dente. 
Na pánvi jemně rozpálím olivový olej s česnekem a jednou celou chilli papričkou a hrsti petrželky. pak přidám 2 velké hrsti nakrájených hub. 
 
Po uvaření těstovin je sleju, uchovám si ale šálek uvařené vody. 
Těstoviny dám do pánve s houbami a smíchám a podle potřeby také přidám trochu vyvařené vody. Přidám sůl, pepř, nakrájenou petrželku. 
 
K vynikajícímu obědu doporučujeme otevřít láhev cideru z Bretagne, protože to spojení hub a jablek navodí jedinečnou podzimní atmosféru! 
 
Dobrou chuť!
Vaše Sandra Zazvonilová
 
Gastro tip od Sandry: Rakouská Frankovka a italské Carbonara

Rakouská Frankovka a italské těstoviny ? Warum nicht ? / Perche no? Další ze skvělých gastro tipů od naší Sandry, která se inspirovala v knize jejího kamaráda Marcela Sauera "Řím, a všude na dosah je krása." 

Spojení krémových těstovin s Pecorinem a Guanciale, a naturální lehké Frankovky se ukázalo jako naprosto delikátní záležitost, kterou doporučujeme vyzkoušet během nadcházejících podzimních dnů!

RECEPT na 1 porci:
100 g italských špaget
1 kvalitní vejce
černý pepř
35 g strouhaného sýru Pecorino romano
25 g strouhaného sýru Parmezán 
62 g Guancialle

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny, kterou později osolíme, a do vroucí vody přidáme těstoviny. Plátky guanciale nakrájíme na drobné špalíčky, osmažíme ji téměř do křupava, a necháme pak okapat na ubrousku. Vajíčko rozšleháme ve větší nádobě spolu se sýry a černým pepřem. Uvařené a dobře slité těstoviny promícháme se vzniklou sýrovou směsí. Naservírujeme na talíř, a vrch ozdobíme opraženou guanciale.

Na závěr si otevřeme láhev Frankovky Buchertberg Rot Blaufränkisch bio 2020 z rakouského vinařství  HERRENHOFF LAMPRECHT.

Dobrou chuť a na zdraví
přeje Sandra Zazvonilová

 

Špičkové Frankovky z Moravy i ze světa

Frankovka - jedna ze světově méně známých královských odrůd červeného vína, se konečně dostala i do hledáčku britského vinařského magazínu Decanter, a zrovna na jeho 50-leté výročí! Charakterem se svou vyšší kyselinkou a patrnými tříslovinami se řadí vedle odrůd Pinot Noir a Nebbiolo mezi hlavní červená vína tohoto typu. Dovede také skvěle zrát na láhvi, což dokazují skvělá vína z této odrůdy starší 10 let, získávající vysoká hodnocení.
Také je jedním z "rodičů" odrůdy Zweigeltrebe (vyšlechtěné v Rakousku), vedle Svatovavřineckého. Je hlavní červenou odrůdou v Rakousku (Blaufränkisch) a Maďarsku (Kékfrankos), ale pěstuje se i na Moravě, a snad se jí budou naši vinaři více věnovat! Skvělý výběr Frankovek i u nás na www.vinospol.cz/frankovka-blaufrankisch/ 

Ovládací prvky výpisu

23 položek celkem
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.