Blog

Výpis článků

Je pití vína zdraví nebezpečné?

Tuhle otázku si klade mnoho z nás a o to více, když na nás v mediích občas vyskočí
studie, upozorňující na negativní vliv alkoholu na lidský organismus. A jak už to u
“černé kroniky” bývá, špatné zprávy jsou více čtené než ty pozitivní...
Lékařské studie ukazují, že lidské tělo rozkládá alkohol na látku jménem
acetaldehyd, která je zdraví škodlivá a podílí se na vzniku příznaků kocoviny (bolesti
hlavy a nevolnosti). Náš imunitní systém se s odbouráním této látky musí zabývat a
tím nemá momentálně čas na opravu buněk například rakovinotvorných. Pravidelné
pití alkoholu tedy nutí lidské tělo k činnosti, kterou by nemuselo provádět často. Zde
je ale třeba říci, že acetaldehyd je obsažen v ovoci, zelenině a třeba také kávě, byť v
malých množstvích.
0bčasná konzumace rozumného množství alkoholu má ale dle jiných studií pozitivní
vliv na kardiovaskulární systém člověka a na jeho psychiku. Zejména v gastronomii
je jeho role téměř nezastupitelná a vypít si sklenku s partnerem nebo přáteli je přece
tak příjemné!


Řízení vozu, létání letadlem, lyžování, ale i samotné opuštění domova je přece také
nebezpečné, ale stejně to děláme. Nebo máme veškeré “nebezpečné” chování
eliminovat a dělat jen to co nás neohrožuje? Rozhodnutí je proto na každém z nás a
je potřeba zvážit pro a proti, jak už to v životě bývá. A jen zdravý člověk má chuť dát
si skleničku vína, nebo? :)
Jinak zde moc pěkný web, který doporučuji shlédnout: https://indefenseofwine.com/


Na zdraví, Váš Michal Zazvonil

Podzimní recept od Sandry: Penne al porcini a jablečný Cider

S příchodem podzimu se kuchyně plní vůní lesních hub, teplých koření a sezónních surovin, které zahřejí nejen tělo, ale i duši. Jedním z takových pokrmů, který dokonale vystihuje tuto atmosféru, jsou houbové těstoviny se skleničkou jablečného Cideru . Jednoduchý, ale chuťově bohatý recept, ve kterém se snoubí zemitost lesních hub s jemně nakyslým nádechem kvašených jablek. Zkrátka typická podzimní kombinace!

Recept na těstoviny:
olivový olej
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky 
Mix hřibovitých hub
1 pálivá paprička  
Těstoviny 
Sůl pepř 

V osolené vodě uvařím těstoviny al dente. 
Na pánvi jemně rozpálím olivový olej s česnekem a jednou celou chilli papričkou a hrsti petrželky. pak přidám 2 velké hrsti nakrájených hub. 
 
Po uvaření těstovin je sleju, uchovám si ale šálek uvařené vody. 
Těstoviny dám do pánve s houbami a smíchám a podle potřeby také přidám trochu vyvařené vody. Přidám sůl, pepř, nakrájenou petrželku. 
 
K vynikajícímu obědu doporučujeme otevřít láhev cideru z Bretagne, protože to spojení hub a jablek navodí jedinečnou podzimní atmosféru! 
 
Dobrou chuť!
Vaše Sandra Zazvonilová
 
Gastro tip od Sandry: Rakouská Frankovka a italské Carbonara

Rakouská Frankovka a italské těstoviny ? Warum nicht ? / Perche no? Další ze skvělých gastro tipů od naší Sandry, která se inspirovala v knize jejího kamaráda Marcela Sauera "Řím, a všude na dosah je krása." 

Spojení krémových těstovin s Pecorinem a Guanciale, a naturální lehké Frankovky se ukázalo jako naprosto delikátní záležitost, kterou doporučujeme vyzkoušet během nadcházejících podzimních dnů!

RECEPT na 1 porci:
100 g italských špaget
1 kvalitní vejce
černý pepř
35 g strouhaného sýru Pecorino romano
25 g strouhaného sýru Parmezán 
62 g Guancialle

Postup:
Dáme vařit vodu na těstoviny, kterou později osolíme, a do vroucí vody přidáme těstoviny. Plátky guanciale nakrájíme na drobné špalíčky, osmažíme ji téměř do křupava, a necháme pak okapat na ubrousku. Vajíčko rozšleháme ve větší nádobě spolu se sýry a černým pepřem. Uvařené a dobře slité těstoviny promícháme se vzniklou sýrovou směsí. Naservírujeme na talíř, a vrch ozdobíme opraženou guanciale.

Na závěr si otevřeme láhev Frankovky Buchertberg Rot Blaufränkisch bio 2020 z rakouského vinařství  HERRENHOFF LAMPRECHT.

Dobrou chuť a na zdraví
přeje Sandra Zazvonilová

 

Ovládací prvky výpisu

24 položek celkem
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.