Blog

Výpis článků

Listopadový Piemont: Víno a lanýže
Jako každý rok na podzim jsme vyrazili za našimi dodavateli do italského Piemontu, zkontrolovat nejen kvalitu nových ročníků vín, ale i zjistit, co nového se děje na místní gastro-scéně. Po přistání v Miláně jsme tentokrát zamířili do lázeňského městečka Acqui Terme (https://turismo.comuneacqui.it/) na jihovýchodě Piemontu, které je nejen krásné a pyšní se svými horkými sirnými prameny, ale je i vstupní branou oblasti Monferrato, známou červenými víny z odrůdy Barbera. Doporučujeme se zastavit v restauraci La Fonte (https://www.lafonteristorantevineria.com/) a zkusit jejich skvělý koncept polovičních porcí!
 
Po cestě mezi vinicemi jsme se zastavili ve vinařství MARCALBERTO rodiny Cane, které se specializuje na výrobu sektů z odrůd Pinot Noir a Chardonnay pod apelací Alta Langa DOCG. Je jedním z nejlepších výrobců těchto vín a právem si zaslouží srovnání s velkými jmény v Champagne a je novinkou v našem sortimentu (https://www.vinospol.cz/znacka/italie-piemont-marcalberto/)
Poté, co jsme dorazili do cíle naší cesty - historického městečka La Morra https://www.italia.it/en/piedmont/la-morra a našeho oblíbeného rodinného hotelu Corte Gondina https://www.cortegondina.it/, jsme po krátkém odpočinku navštívili další z jedné z našich oblíbených místních restaurací Osteria Veglio (https://www.osteriaveglio.it/). Ta se stala tak oblíbenou mezi návštěvníky, že je potřeba rezervovat týdny dopředu. Čeká Vás ale přehlídka místních klasických jídel výborné kvality, v kombinaci s opravdu skvělým vinným lístkem - vše velmi dobře naceněno.
 
Druhý den jsme vyrazili na oběd do našeho dalšího pravidelného cíle - jen kousek vzdáleného městečka Cherasco a restaurace La Torre https://www.osterialatorrecherasco.it/. Zde jsme si potvrdili nejen její stálou vysokou úroveň, ale i kvalitu letošních bílých lanýžů, které jsou velice chutné a aromatické. Tip: dezert Zabaglione ze sicilské Marsaly. 
Degustace v podvečer dne u našeho dlouholetého partnera CORINO (https://www.vinospol.cz/znacka/corino-giuliano/) v jejich nových prostorách nenechala nikoho na pochybách o kvalitě jejich vín. Navíc, do rodinného obchodu více a více zasahuje i mladá generace dětí Andrea a Veronica, což se pozitivně projevuje zejména v marketingu.
 
Třetí den jsme navštívili další historické město Bra (https://turismoinbra.it/), kde vzniklo hnuti Slow Food (https://www.slowfood.it/) a stále je jeho centrem! Oběd v jeho místní restauraci jsme nestihli, ale máme ho v plánu při příští návštěvě.
Večer nás čekala naše první návštěva v Argaj (http://argajristorante.it/) v nedalekém městečku Castiglione Falletto (https://www.comune.castiglionefalletto.cn.it/). Tato malá, nenápadná restaurace se stala vrcholem našeho výletu, a to nejen kvalitou a moderním pojetím jídel, ale i skvělou atmosférou a obsluhou. 
 
Pokud vám to práce dovolí, neváhejte s návštěvou Piemontu ještě do Vánoc, neboť bílé lanýže stále rostou a tento rok jsou opravdu vynikající. Rádi vám s plánováním Vašeho výletu pomůžeme! Kontaktujte Sandru na sandra@vinospol.cz 
Je pití vína zdraví nebezpečné?

Tuhle otázku si klade mnoho z nás a o to více, když na nás v mediích občas vyskočí
studie, upozorňující na negativní vliv alkoholu na lidský organismus. A jak už to u
“černé kroniky” bývá, špatné zprávy jsou více čtené než ty pozitivní...
Lékařské studie ukazují, že lidské tělo rozkládá alkohol na látku jménem
acetaldehyd, která je zdraví škodlivá a podílí se na vzniku příznaků kocoviny (bolesti
hlavy a nevolnosti). Náš imunitní systém se s odbouráním této látky musí zabývat a
tím nemá momentálně čas na opravu buněk například rakovinotvorných. Pravidelné
pití alkoholu tedy nutí lidské tělo k činnosti, kterou by nemuselo provádět často. Zde
je ale třeba říci, že acetaldehyd je obsažen v ovoci, zelenině a třeba také kávě, byť v
malých množstvích.
0bčasná konzumace rozumného množství alkoholu má ale dle jiných studií pozitivní
vliv na kardiovaskulární systém člověka a na jeho psychiku. Zejména v gastronomii
je jeho role téměř nezastupitelná a vypít si sklenku s partnerem nebo přáteli je přece
tak příjemné!


Řízení vozu, létání letadlem, lyžování, ale i samotné opuštění domova je přece také
nebezpečné, ale stejně to děláme. Nebo máme veškeré “nebezpečné” chování
eliminovat a dělat jen to co nás neohrožuje? Rozhodnutí je proto na každém z nás a
je potřeba zvážit pro a proti, jak už to v životě bývá. A jen zdravý člověk má chuť dát
si skleničku vína, nebo? :)
Jinak zde moc pěkný web, který doporučuji shlédnout: https://indefenseofwine.com/


Na zdraví, Váš Michal Zazvonil

Podzimní recept od Sandry: Penne al porcini a jablečný Cider

S příchodem podzimu se kuchyně plní vůní lesních hub, teplých koření a sezónních surovin, které zahřejí nejen tělo, ale i duši. Jedním z takových pokrmů, který dokonale vystihuje tuto atmosféru, jsou houbové těstoviny se skleničkou jablečného Cideru . Jednoduchý, ale chuťově bohatý recept, ve kterém se snoubí zemitost lesních hub s jemně nakyslým nádechem kvašených jablek. Zkrátka typická podzimní kombinace!

Recept na těstoviny:
olivový olej
2 stroužky česneku
hrst hladkolisté petrželky 
Mix hřibovitých hub
1 pálivá paprička  
Těstoviny 
Sůl pepř 

V osolené vodě uvařím těstoviny al dente. 
Na pánvi jemně rozpálím olivový olej s česnekem a jednou celou chilli papričkou a hrsti petrželky. pak přidám 2 velké hrsti nakrájených hub. 
 
Po uvaření těstovin je sleju, uchovám si ale šálek uvařené vody. 
Těstoviny dám do pánve s houbami a smíchám a podle potřeby také přidám trochu vyvařené vody. Přidám sůl, pepř, nakrájenou petrželku. 
 
K vynikajícímu obědu doporučujeme otevřít láhev cideru z Bretagne, protože to spojení hub a jablek navodí jedinečnou podzimní atmosféru! 
 
Dobrou chuť!
Vaše Sandra Zazvonilová
 

Ovládací prvky výpisu

25 položek celkem
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz

Vstupem na náš web, potvrzujete dovršení věku 18 let.